навреме

навреме
наврѐме
нрч in tèmpo, in oràrio

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • навреме — нар. своевременно, точно навреме, навременно, с време, овреме нар. рано …   Български синонимен речник

 • тъкмо навреме — словосъч. навреме, апропо, разгеле …   Български синонимен речник

 • не навреме — словосъч. без време, преждевременно, в никакво време, в никое време …   Български синонимен речник

 • разгеле — межд. навреме, тъкмо, тъкмо навреме, добре че, апропо межд. съвпадение …   Български синонимен речник

 • Лох Нес — езеро во северозападна Шкотска за кое одвреме навреме се шират низ светот вести дека во него е видено некое огромно (претпотопско) водно животно на кое му е дадено и име: Неси …   Macedonian dictionary

 • Раселов суд — суд што го основал Бертранд Расел (1872 1970), познат англиски филозоф, добитник на Нобеловата награда во 1950 година судот дејствува одвреме навреме и се занимава со разоткривање на злосторствата на империјализмот и на диктаторските влади …   Macedonian dictionary

 • а темпо — (итал а tempo) 1. навреме во вистинскиот миг, 2. муз враќање на претходното темпо, точно по тактот …   Macedonian dictionary

 • ажурира — (фр а jour) 1. изврши/извршува работа навреме, 2. го забрзува темпото на работата, 3. изврши/извршува заостаната работа, 4. (ажурирање анг update) комп кај програмите за обработка на бази на податоци внесување на нови, бришење и модифицирање на… …   Macedonian dictionary

 • гејзир — (исл. geysir) геол. 1. врел минерален извор кој одвреме навреме исфрла млаз вода на голема височина (на Исланд, во Северна Америка и во Нов Зеланд) 2. фиг. изобилие, множество, извор на богатство …   Macedonian dictionary

 • маст — (анг. must) назив (особено во Индија) за беснило шти ги фаќа одвреме навреме слоновите, а понекогаш и камилите (само мажјаците) …   Macedonian dictionary

 • резервен — (фр. reserve) што е во резерва, што се чува како резерва резервен капитал капитал создаден од дел од добивката и определен за покривање на евентуални загуби резервен офицер цивилно лице што стекнало квалификации за офицер (и го повикуваат на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”